مدت زمان نگهداری مواد غذایی در یخچال 97/11/28 114 بازدید

غذاهای پخته شده را تا چه مدت می توان درون یخچال نگهداری کرد؟

به طور کلی هر وعده غذایی بیشتر از 24 ساعت نباید در یخچال نگهداری شوند و بهتر است قبل از زمان ذکر شده مصرف شوند، چرا که اگر بیشتر از زمان داخل یخچال بمانند امکان رشد میکروب را فراهم می کنند.
همچنین توصیه می شود حتما غذاهایی که طبخ شده اند و در یخچال نگه داری شده اند، قبل از مصرف حرارت داده شوند. به طور کلی اگر افراد این نکات را رعایت نکنند، شاید در کوتاه مدت با مشکل خاصی مواجه نشوند اما در دراز مدت آلودگی های غذایی مشکلاتی را برای افراد به همراه خواهند داشت. اما باید به این نکته اشاره کنیم که برخی افراد غذای طبخ شده را برای مدت طولانی در فریزر نگهداری می کنند، این کار از فاسد شدن غذا جلوگیری می کند، اما نباید فراموش کرد غذایی که با مواد غذایی تازه طبخ و مورد استفاده قرار می گیرند ارزش غذایی بالاتری از غذاهای فریز شده دارند.

چه مدت باید ماده غذایی خام یا پخته در یخچال نگهداری شود؟

یخچال محل مناسبی برای رشد و تکثیر باکتری و کپک است. درجه سرمای یخچال باید 4 سانتی گراد باشد تا بعضی باکتری ها از بین برود. با این حال انواعی از باکتری وجود دارد که در دمای پایین نیز رشد می کند. محیط مناسب شامل دما، مواد مغذی، هوا و رطوبت باعث می شود که باکتری ها به سرعت در یخچال رشد کند. به محض این که غذا کپک می زند، به راحتی کپک به غذای دیگر منتقل می شود. اگر هوا گرم باشد، احتمالا تخم حشرات یا تخم انگل ها به غذا راه پیدا می کند. همچنین قرار دادن غذای گرم در یخچال باعث می شود تا برای خنک نگه داشتن محیط داخل یخچال موتور بیشتر کار کند. بنابراین برای خنک کردن سریع غذا، آن را در یخ یا آب یخ قرار دهید. هر یک یا 2هفته، داخل یخچال را با مایع ضدعفونی کننده تمیز کنید.

چه مدت باید ماده غذایی خام یا پخته در یخچال نگهداری شود؟ گوشت خام را نباید بیشتر از یک یا 2روز در یخچال نگه داشت. گوشت پخته را نیز نمی توان بیش از 4روز در یخچال نگهداری کرد. گوشت و مرغ را باید در کیسه فریزر قرار داد. توجه داشته باشید که ماده غذایی در یخچال با سرعت پایین فاسد می شود. حتی ماده غذایی که برای مدت طولانی در فریزر قرار دارد دچار فساد می شود. حتی اگر سمی هم نشود طعمش تغییر خواهد کرد.

آیا ماده غذایی در یخچال باید همیشه درپوش داشته باشد؟ ماده غذایی باید همیشه پوشیده باشد. زیرا علاوه بر خشک شدن یا جذب کردن بوی غذاهای دیگر، آلودگی را منتقل می کند یا این که رطوبت می گیرد. هوا و رطوبت نیز در رشد باکتری موثر است.

منجمد کردن برنج پخته نیز توصیه نمی‌گردد

چون در طول مدت نگهداری تغییراتی در طعم، بو و کیفیت چاشنی‌ها و ادویه‌جات به‌کار برده شده حاصل می‌شود لذا غذاهائی‌ که جهت قرار دادن در فریزر در نظر گرفته شده‌اند در موقعی‌ که جهت مصرف از فریزر خارج و آماده می‌گردند چاشنی زده شود غذاهای پخته شده با غذاهای مازاد بر احتیاج قبل از قرار دادن در فریزر بایستی سرد گردند بهتر است ظروف غذاها را جهت پائین آوردن حرارت در آب خیلی سرد قرار داده بعد از خنک شدن در مقادیر معینی که برای نیاز هر خانواده لازم می‌باشد در ظروف مخصوص فریزر ریخته و منجمد نمود.

گوشت قرمز
گوشت قرمز را می توان تا ۵ روز در یخچال نگهداری کرد و این ماده ی غذایی ۴ تا ۱۲ ماه نیز در فریزر سالم می ماند. گوشت پخته شده نیز، سه تا چهار روز در یخچال قابل نگهداری است و می توان آن را دو تا شش ماه هم در فریزر نگهداری کرد.

گوشت های چرخ کرده
گوشت های چرخ کرده ای مانند گوشت گاو، گوشت گوساله یا مرغ می توانند برای یک تا دو روز در یخچال و برای مدت سه تا چهار ماه در فریزر نگهداری شوند. باید بسیار مراقب باشید چرا که این گونه گوشت ها در یخچال به سرعت فاسد می گردند.

گوشت های مخصوص ناهار و هات داگ
گوشت های مخصوص ناهار و هات داگ به صورت بسته بندی تا دو هفته در یخچال سالم می مانند و باید در عرض سه تا پنج روز پس از باز نمودن بسته ی آن ها خورده شوند (البته هات داگ می تواند چند روز دیگر نیز سالم بماند). می توان این فراورده های گوشتی را یک تا دو ماه در فریزر سالم نگاه داشت.

بیکن و سوسیس
بیکن تا یک هفته در یخچال سالم می ماند و می توانید آن را میل نمایید اما سوسیس خام باید ظرف دو روز مصرف شود. هر دو را می توان برای یک ماه به صورت یخ زده در فریزر نگه داری نمود، و برخی از سوسیس ها را نیز می توان به مدت دو ماه به صورت منجمد نگهداری کرد. این غذاها معمولا دارای طول عمر طولانی هستند و قبل از این که فاسد شوند مصرف می گردند.

درباره ی تخم مرغ چه می دانید؟
مطمئنا همه شما دوست دارید که پس از سرخ کردن سوسیس هایتان روی آن ها تخم مرغ بریزید زیرا طعم سوسیس بسیار دلپذیرتر می شود. بنابراین در ادامه به شما خواهم گفت که چه مدت می توانید تخم مرغ هایتان را سالم نگاه دارید. تخم مرغ را می توان به صورت خام تا یک ماه در یخچال نگاه داشت، اما اگر آن ها را پخته اید تنها یک هفته می توانید در یخچال نگه دارید. نکته ی مهمی که باید بدان توجه کنید این است که فقط سفیده ی تخم مرغ و یا تخم مرغ های شکسته شده (چه زرده و چه سفیده) را می توان در فریزر نگهداری کرد یعنی نمی توانید یک تخم مرغ را به صورت کامل در فریزر قرار دهید و در این صورت، تخم مرغ ها تا یک سال سالم خواهند ماند. تخم مرغ سرخ شده و سفیده و زرده تخم مرغ جدا شده از هم را باید ظرف دو تا چهار روز پس از نگهداری در یخچال مصرف کرد.

اما سالادهایی که با وعده های غذایی روزانه تان میل می کنید چطور؟
سالادهای مختلف مخصوص انواع وعده های غذایی مانند مرغ، ماهی تن، تخم مرغ و یا سالاد ماکارونی می توانند ۳ تا ۵ روز در یخچال نگهداری شوند و نباید در فریزر قرار گیرند.

لبنیات

در مورد غذاهای لبنی مثل شیر، ماست، پنیر و کره، از تاریخ انقضا برای تعیین اینکه چه مدت می‌توانید آنها را به شکل سالم در یخچال نگه دارید استفاده کنید. بسیاری از محصولات لبنی مثل شیر، به مدت دو یا سه هفته به شکل سالم و بی خطر باقی می‌مانند. پنیرها و شیر سویا ممکن است چند ماه سالم بمانند. طبق گفته ی دانشگاه کلمسون، شیر و خامه را ۱ تا ۵ روز بعد از حداکثر زمان فروش نگه دارید. این دانشگاه اشاره می کند که ماست را به مدت ۷ تا ۱۰ روز بعد از حداکثر زمان فروش در یخچال نگه دارید. دپارتمان سلامت و خدمات انسانی ایالات متحده پیشنهاد می کند اگر شیر یا ماست شما به مدت بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگه داشته شده است، آن را دور بریزید.

خوراکی هایی که نباید در یخچال نگهداری شوند عبارتند از:

هندوانه

اگرچه هندوانه پس از بریدن باید در یخچال نگهداری شود، اما بهتر است تا وقتی که بریده نشده، بیرون از یخچال و روی پیشخوان آشپزخانه قرار داده شود تا بهتر بماند. تحقیقات نشان داده اند که با این روش آنتی اکسیدانهای موجود در هندوانه به میزان بیشتری حفظ شده و از بین نخواهند رفت. پس از برش زدن به آن نیز به یاد داشته باشید که حتما آن را با لفافی بپوشانید تا وقتی که در یخچال قرار داده می شود، طعم و مزه سایر خوراکی ها را به خود جذب نکند و تازه تر بماند.

عسل

اگر ترجیح می دهید که عسل نرم، روان و یکدستی داشته باشید، نباید آن را در یخچال نگهداری کنید. عسل در سرما متبلور شده و بسیار سفت خواهد شد.

قهوه

بهترین راه برای نگهداری قهوه داخل یک ظرف نگهدارنده در دمای اتاق است که کیپ و بدون منفذ بوده و هوا به درون آن راه ندارد. قهوه اگر در یخچال و خنک نگه داشته شود، طعم و بوی خود را از دست داده و حتی سرعت تقطیر قهوه را بالا می برد که می تواند باعث خرابی پودرقهوه شود. رطوبت برای پودر قهوه و دانه های قهوه مناسب نیست و بر کیفیت آنها تاثیر می گذارد.

کدو حلوایی

کدو حلوایی اگر در یخچال نگهداری شود، رطوبت را در خود جمع خواهد کرد که باعث فساد و خرابی آن خواهد شد. کدو حلوایی باید در جای خنک نگه داشته شود اما محل نگهداری آن باید حتما خشک باشد نه مرطوب. بنابراین می توانید کدو را در آشپزخانه یا زیرزمین خانه خود نگهداری کنید و قطعه ای مقوا نیز زیر آن قرار دهید تا رطوبت به آن اثر نکند.

پیاز

پیازها را قبل از بریدن در دمای اتاق نگهداری کنید. زیرا سرما آنها را نرم، وارفته و خراب می کند. پس از بریدن پیاز باید حتما آن را کاملا خشک کرده در کیسه های پلاستیکی و یا ظروف نگهداری سبزیجات قرار داده و در یخچال نگه داشته و هرچه سریع تر آن را مصرف کرد.

شکلات صبحانه

شکلاتهای صبحانه نباید در یخچال نگهداری شوند زیرا فضای یخچال آنها را سفت کرده بر طعم و مزه شکلات آنها تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین آنها را در کابینت و یا روی میز آشپزخانه نگهداری کنید.

روغن زیتون

روغن زیتون باید در تاریکی نگهداری شود و به همین دلیل است که بطری های حاوی روغن زیتون اغلب تیره رنگ هستند. اما با وجود اینکه محیط یخچال در بیشتر زمانها محیطی تاریک است، به دلیل سردی آن روغن زیتون سفت شده به حالت جامد در می آید. بعلاوه نگهداری در یخچال بر طعم و مزه روغن زیتون کاملا بکر و خالص تاثیر می گذارد بنابراین روغن زیتون را فقط در محیط تاریک و بدون نورمانند داخل کابینت نگهداری کنید.

گیاهان معطر

بیشتر افراد تصور می کنند که گیاهان معطر مانند نعناع، جعفری و ریحان و...برای ماندگاری بیشتر باید در یخچال نگهداری شوند. اما این تصور صحیح نیست زیرا این گیاهان باید در جای خشک نگهداری شوند در صورتیکه محیط داخل یخچال آنها را مرطوب نگه می دارد. بنابراین برای نگهداری بهتر، انتهای آنها را با قیچی بچینید و در یک شیشه آب قرار دهید.

گوجه فرنگی

بر خلاف تصور عموم، گوجه فرنگی نیز نباید در یخچال نگهداری شود. زیرا علاوه بر اینکه طعمش را از دست می دهد، مولکولهای آن نیز تجزیه شده و پوست آنها لکه دار و زبر خواهد شد. بنابراین گوجه فرنگی را بیرون یخچال و در ظرفی کنار لبه پنجره قرار دهید و سعی کنید آن را هر چه تازه تر مصرف کنید. بهتر است هربار مقدار کمی خریداری کنید تا سریع و تازه مصرف شود.

سس کچاپ و سس های تند

سس کچاپ و سایر سس های تند علاوه بر اینکه ماده اصلی آنها گوجه فرنگی است، به دلیل اینکه در تولید آن سرکه به کار می رود و سرکه نوعی ماده نگهدارنده طبیعی است که آن را تازه نگه می دارد، نیازی به یخچال ندارد. همچنین ممکن است نگهداری در یخچال بر طعم و تندی آنها تاثیر گذاشته و از کیفیت آنها بکاهد.

تن ماهی کنسروشده

تن ماهی کنسرو شده باید در انباری و یا کابینت آشپزخانه نگهداری شود و نیازی به یخچال ندارد. اگر در یخچال نگهداری شود، مستعد زنگ زدن خواهد شد و بر محتویات آن اثر بدی خواهد گذاشت و اگر فقط در جایی خشک نگهداری شود، ماندگاری آن بیش از پنج سال خواهد بود. اما در صورتیکه درب آن را باز کردید، باید حتما باقی مانده آن را از قوطی در آورده، در ظرف دیگری خالی کنید و در یخچال قرار دهید و سعی کنید هرچه زودتر آن را مصرف نمایید.

نان

اگر نان در یخچال نگهداری شود، خشک و بیات خواهد شد. بنابراین نان را یا تازه مصرف کنید و یا برای نگهداری طولانی تر در فریزر قرار دهید.

سیب زمینی

سیب زمینی را باید در انباری منزل و یا زیر زمین نگه داری کرد. زیرا اگر در یخچال قرار داده شود، نرم و شل شده و نشاسته موجود در آن تجزیه خواهد شد.

سیب

سیب اگر خارج از یخچال نگهداری شود به مدت چند هفته ماندگار خواهد بود. رطوبت و سرما باعث می شود که سیبها سریعتر رسیده شوند. بنابراین سعی کنید سیب را دو تا سه هفته بعد از خرید میل کنید و اگر در این مدت مصرف نشد پس از آن برای ماندگاری بهتر در یخچال قرار دهید.

خیارشور

خیارشورهای کنسروی نیز به علت دارا بودن سرکه و نمک نیازی به یخچال ندارند. بنابراین بسته به سلیقه خود که ترجیح می دهید آن را گرم بخورید و یا خنک می توانید آن را در یخچال یا بیرون از آن نگهداری کنید.

سیر

سیر دریخچال سریعتر جا افتاده و رسیده شده و بر طعم و بوی سایر خوراکی های درون یخچال تاثیر خواهد گذاشت. سیر به جریان هوا نیاز دارد در غیر این صورت بر تمام نواحی فضای سربسته ای که در آن قرار دارد نفوذ خواهد کرد.

موز

قرار دادن موز در یخچال نه تنها از ایجاد لکه های قهوه ای بر پوست آنها جلوگیری نمی کند بلکه پروسه رسیده شدن آنها را نیز کند خواهد کرد.

انواع ادویه

مانند سایر خوراکی های لذیذ و خوش طعم، رطوبت و سرما، طعم و بوی ادویه ها و طعم دهنده ها را نیز کمتر کرده و یا از بین می برد. بنابراین آنها را در دمای اتاق نگهداری کنید.