علت برفک زدن یخچال 97/10/25 334 بازدید

 

برفک چیست و چگونه تشکیل می شود؟

برای توضیح برفک ابتدا باید بگوییم هنگامی که هوای گرم و مرطوب که در آن ذرات آب موجود است با یک سطح سرد و خنک برخورد کنند، ذرات آب موجود در هوا که به دلیل درجه حرارت بالایشان به حالت گاز هستند هنگام تماس با سطح سرد درجه حرارتشان پایین آمده و از حالت گازی شکل به حالت مایع در می آیند و به صورت قطرات آب روی آن سطح ظاهر می شوند. مانند وقتی که دمای هوای بیرون سرد است و روی شیشه اتاق و یا شیشه اتومبیل بخار شکل می گیرد.

برفک زدن فریزر در دراز مدت امری طبیعی است اما اگر یخچال شما هر ماه برفک می زند علت می تواند خراب شدن لاستیکهای دور در یخچال فریزر باشد. برای رفع این مشکل سالی یک بار سالم بودن این نوارها را کنترل کنید تا در صورت کوچک ترین نشت هوا آنها را تعویض کنید.

اگر متوجه ی برفک در فریزر یا یخچال خود شدید سریعا آن را آب کنید و گرنه برفک ضخیم می شود و مصرف انرژی شما بیشتر شده و در نتیجه پول برق شما بیشتر می شود. برای آب کردن برفک یخچال نخست آن را از برق بکشید ، وسایل را از داخل آن خارج کرده و منتظر آب شدن برفک ها بمانید. هرگز از مواد تیز برای کندن برفکها استفاده نکنید. می توانید برای سرعت بخشیدن به کار پنکه ی کوچکی را مقابل یخچال بگذارید خواهید دید که در چند دقیقه تمامی برفکها آب می شوند.

یخچال را با دستمالی تمیز کاملا خشک کنید و سپس مواد غذایی را سر جایشان بگذارید و یخچال را به برق بزنید . دقتی کنید اگر رطوبت در یخچال بماند دوباره تبدیل به برفک می شود.
همیشه مراقب باشید، محل قرار گرفتن یخچال و فریزر در کنار دستگاه های تولید کننده گرما مثل اجاق گاز، پکیج آب گرمکن و شوفاژ به ویژه در فصل زمستان نباشد. گرمای این وسایل موجب هدر رفتن انرژی سرمایشی یخچال و خرابی موتور آن می شود. اگر تصمیم دارید یخچال خانه تان را تکان دهید و از جایی به جای دیگر منتقل کنید باید مراقب باشید، دستگاه را پیش از حرکت دادن 3 ساعت خاموش کرده و اجازه دهید گاز آن از جریان بایستد.

برای توزیع گاز موجود در لوله های دیواره یخچال و فریزر مطمئن شوید که دستگاه شما روی سطحی صاف و بدون شیب قرار گرفته است.از قرار دادن مواد خوراکی و غذاهای گرم و آب جوش در یخچال روشن خودداری کنید این کار انرژی موتور دستگاه را هدر می دهد.

اگر یخچال تان بوی مواد غذایی را به خود گرفته و این موضوع شما را ناراحت می کند، برای از بین بردن این بو می توانید از پک های آماده بوگیر یخچال یا کیسه زغال استفاده کنید. برای تهیه آن کافی است چند قطعه زغال کوچک را درون یک کیسه پارچه ای قرار داده و در یخچال بگذارید.

اگر کودکی دارید که بدون دلیل در یخچال را باز می کند به او آموزش های لازم را در این زمینه بدهید. این کار موجب خروج هوای سرد و ورود هوای گرم به فضای یخچال شده و برای دستگاه مضر است. اجازه ندهید برفک یخچال یا فریزر سراسر آن را بگیرد و درصورت بروز برفک هرگز از شی یا جسم تیز و خشن برای از بین بردن برفک ها استفاده نکنید.

روش های مختلف از بین بردن برفک

یخچال ها برای از بین بردن برفک های ایجاد شده دارای سیستم های مختلفی هستند که در زیر آن ها را توضیح می دهیم:

الف) دیفراست دستی:

در این روش باید یخچال خود را به صورت دوره ای (حداقل 3 ماه و حداکثر 6 ماه) برفک زدایی کنید. برای آب کردن آن، ابتدا درجه ترموستات را روی حالت خاموش گذاشته و دوشاخه یخچال را از پریز بکشید. (قطع برق یخچال برای جلوگیری از برق گرفتگی به دلیل آب شدن برفک ها می باشد.) سپس درب یخچال را به مدت دو تا سه ساعت باز بگذارید. متخصصان تعمیرات یخچال توصیه می کنند برای اینکه مدت نگهداری مواد غذایی بیرون یخچال خیلی زیاد نباشد تا زمانی که یخ های موجود در یخچال نرم می شوند دست نگه دارید و سپس مواد غذایی را از یخچال خارج کنید.
تکنسین های تعمیرات یخچال هشدار می دهند که برای این کار هیچ گاه از وسایل نوک تیز یا وسایلی مانند قاشق، چاقو یا کف گیر استفاده نکنید چون باعث آسیب دیدن لوله های اواپراتور می شود. ولی می توانید از پنکه یا سشوار برای تسریع ذوب کردن برفک ها استفاده کنید. همچنین می توانید یک ظرف آب داغ داخل یخچال قرار دهید تا سرعت آب شدن برفک بیشتر شود.

مزیت این یخچال ها این است که نسبت به یخچال های نوفراست قیمت پایین تری دارند.

ب) دیفراست اتوماتیک:

به گفته کارشناسان تعمیرات یخچال در اینگونه یخچال ها لازم نیست هنگام ذوب کردن برفک ها یخچال را از پریز کشیده و مواد غذایی را از آن خارج کنیم. بلکه با زدن دکمه دیفراست یخچال به طور اتوماتیک خاموش شده و آبی که در اثر ذوب برفک ها ایجاد می شود از طریق لوله ای به ظرف تبخیر که در بالای کمپرسور تعبیه شده وارد می شود و به توسط حرارت موتور تبخیر می گردد. همچنین باعث خنک شدن موتور می شود. در پایان برفک زدایی دکمه دیفراست به حالت اول خود برمی گردد.
مزیت یخچال های دیفراست اتوماتیک این است که نسبت به یخچال های نوفراست قیمت کمتری دارند و زحمت آب کردن برفک آن مانند دیفراست دستی نیست.

پ) نوفراست:

در یخچال هایی که مجهز به سیستم نوفراست هستند از یک تایمر، ترمودیسک و المنت حرارتی استفاده می شود. بنا به اضهار کارشناسان تعمیرات یخچال سیستم نوفراست به این شکل است که با توجه به تعداد باز و بسته شدن درب یخچال و یا بر اساس مدت زمان تنظیم شده به طور اتوماتیک یخچال را در بازه های زمانی متناوب خاموش می کند (مثلا دو ساعت در هر شبانه روز) و با استفاده از المنت حرارتی برفک های ایجاد شده را آب می کند و آب را مانند سیستم دیفراست اتوماتیک به ظرف تبخیر منتقل می کند.
در یخچال های نوفراست یک فن داخل یخچال و پشت محل نگهداری مواد غذایی تعبیه می شود که هوا را داخل محفظه یخچال به جریان درآید که عمل انتقال حرارت به صورت بهینه انجام شود.

مزیت این یخچال ها این است که دیگر نباید نگران برفک یخچال خود باشید چون این برفک ها به صورت منظم از بین می روند ولی اولا قیمت این یخچال ها بالاست و همچنین بعضی یخچال هایی که به اسم نوفراست در بازار به مشتری عرضه می شود نوفراست نیستند و کارآیی تجهیزات آن پایین است و برفک می زنند.

علت های شکل گیری برفک و چگونگی برطرف کردن آن

در یخچال های نوفرعوامل زیر می تواند موجب برفک زدن یخچال شود:

خراب بودن تایمر:

چون سیستم برفک زدایی در یخچال نوفراست بر اساس زمان است اگر تایمر برفک زدایی از کار بیفتد سیستم به مشکل برمی خورد و یخچال برفک می زند. در این موارد به مشاوران تعمیرات یخچال ایران سرویس تماس بگیرید.

خراب بودن ترمودیسک:

ترمودیسک در واقع ترموستاتی است که داخل اواپراتور نصب می گردد و بر عکس ترموستات اگر سرمای اواپراتور بیش از حد زیاد شود (پنج درجه زیر صفر) مدار المنت را وصل میکند و کمپرسور را برای مدت 10 الی 35 دقیقه با توجه به تنظیمات یخچال خاموش می کند تا عملیات برفک زدایی صورت گیرد. این ترموستات ها در ابتدا به صورت دایره ای ساخته می شد به همین دلیل به ترمودیسک معروف شدند.

خراب بودن ترموفیوز:

ترموفیوزها هم دماسنج هایی هستند که میزان حرارت ایجاد شده توسط المنت را اندازه می گیرند و در حالتی که این دما بیش از حد افزایش یابد المنت را از مدار خارج می کنند. اگر دمای المنت بیش از حد بالا رود می تواند باعث بروز آتش سوزی گردد. در صورت احساس خطر سریعا آن را با متخصصان تعمیرات یخچال ایران سرویس در میان بگذارید.

خراب بودن المنت:

المنت (هیتر) اصلی ترین قطعه سیستم نوفراست است که با ایجاد گرما باعث آب شدن برفک ها می شود. و در صورت خرابی برفک در جایخی روی هم انباشته می شود.

خرابی فن:

همانطور که گفتیم در یخچال های نوفراست از یک فن برای انتقال حرارت داخل یخچال استفاده می شود و در صورت از کار افتادن فن، یخچال شما برفک می زند.
یکی از عمده ترین دلایل افزایش حجم برفک در یخچال باز بودن بیش از حد درب یخچال و یا نشتی هوا از طریق درب یخچال است که لازم است این مساله را چند وقت یکبار بررسی کنید و اگر نقصی در لاستیک یخچال وجود دارد آن را برطرف کنید. همچنین به کودکان خود آموزش دهید از بی جهت باز نگه داشتن درب یخچال خود داری کنند.

در این نوشته به چگونگی تشکیل برفک و روش های شکل گیری و تعمیر آن پرداختیم. اگر یخچال شما در این زمینه آن دچار مشکل شد و نیازمند تعمیرات یخچال شدید آن را با متخصصان و کارشناسان تعمیرات یخچال  در میان بگذارید.